OTYS geeft training aan Fricolore

Ben je op zoek naar houvast bij het schrijven van blog artikelen? Dan kan het helpen om vanuit een bepaalde structuur te beginnen met schrijven. Een structuur of format helpt je om je gedachten te ordenen en de lezer op een logische manier mee te nemen in je verhaal. In dit artikel geef ik een voorbeeld van een zo een structuur in de vorm van een stappenplan. Het is niet de enige goede structuur om een blogpost op te bouwen, maar het biedt in de basis een bruikbaar model voor beginnende bloggers op zoek naar een gestructureerde aanpak om hun blogs te schrijven.

Een blogartikel schrijven
Beginnen met een basisstructuur kan erg helpen bij het schrijven van een blogpost. Binnen een artikel wil je altijd over een afgebakend onderwerp schrijven. Je doet dit zodat de kans groter wordt dat het voor lezers snel duidelijk is of het artikel voor hen relevant is om te lezen. Ook vergroot je hiermee de kans dat het artikel ook wordt teruggevonden wordt in de organische zoekresultaten van Google.

Bedenk daarom altijd eerst vooraf wat het focus zoekwoord- of zoekwoordcombinatie van jouw artikel gaat worden.

Wanneer je voor jezelf helder hebt wat het onderwerp van je blog wordt en welk(e) focus zoekwoord(en) daar bij past dan begin pas echt het leuke werk: jezelf verplaatsen in je doelgroep en het schrijven zelf.

Stappenplan voor het schrijven van een blogpost

Stap 1: Bedenk een pakkende titel
Lees eerst ideeën voor het schrijven van pakkende blogtitels door.

Maak vervolgens een nieuw document of blogartikel aan (net wat jij het fijnste vindt om je eerste versie in te schrijven) en geeft het document deze titel. Begin de eerste pagina van je document ook met deze titel. Geef het (als het kan) meteen een (H1) opmaak mee. Zorg ervoor dat je focus zoekwoord(en) in de titel staan en het liefst zo ver mogelijk aan het begin van de titel.

Houd in je achterhoofd dat deze titel een voorlopige titel is. Vaak zul je na het schrijven van je blog nog wijzigingen / optimalisaties aan je titel aanbrengen.

Stap 2: Werk een structuur uit voor je blog artikel
De beste basisstructuur is een structuur die past bij je schrijfstijl en insteek van je artikel. Sommige bloggers doen meer aan ‘storytelling’ en andere bloggers gaan wat dieper de inhoud in. Dat betekent dat je een structuur niet altijd terug hoeft te zien in de vorm van tussenkoppen. Ik raad je echter aan om wel altijd te beginnen met het gebruiken van tussenkoppen, omdat het je helpt met het logisch structureren van je teksten. Ook zijn er een aantal vuistregels die ik kan aanraden te hanteren, omdat:

Je hierdoor je gedachten beter kunt ordenen
De leesbaarheid voor de lezer beter wordt
Zoekmachines beter ‘snappen’ waar je artikel over gaat

Fricolore gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.